Indigo Tower - a légtisztító épület

A 10 design nevű hongkongi építészcég számos olyan projektbe kezdett, melyek célja az épített környezet minőségének javítása. Ezek egyike, az Indigo Tower a városi légszennyezésen kíván javítani, mégpedig úgy, hogy passzív szolár- és nanotechnológia segítségével tisztítja majd meg a városok levegőjét.

Az épületet a tervek szerint kívülről egy titán-dioxid réteg borítja, amely fénykatalízis hatására nagyon erős oxidánsként viselkedik, és így kivonja a szennyeződéseket a levegőből. Nappal a reakció természetes fény hatására megy végbe, éjszaka pedig egy sor ultraibolya fényforrás hajtja, amelyeket a nap folyamán feltöltődött napelemek látnak el energiával.

Ennek köszönhetően az épület éjszaka indigókéken világít majd, fényének erőssége attól függ, hogy mennyi energiát sikerült nappal összegyűjtenie. Az indigóderengés ilyen módon a 24 órán át folyamatosan üzemelő levegőtisztítás szimbóluma lehet.

A torony a felület növelése érdekében három oszlopból tevődik össze, így mindegyik oszlopot éri a déli fény, valamint a forma segít összpontosítani és fokozni a légáramlást, ami ‒ a nagyobb felülettel együtt ‒ hatékonyabbá teszi a titán-dioxid működését, és így nagyobb mennyiségű levegő tisztul meg. A koncentrált légáram ezen kívül szélturbinákat is hajt, amelyek az épület belsejének szellőzéséről gondoskodnak.

A torony egyes emeletein kertek kapnak majd helyet, amelyek amellett, hogy közösségi és relaxációs helyiségekként szolgálnak az épület dolgozói számára, az épület kérgében történő kémiai reakciók végtermékeinek felhasználásában is részt vesznek: a termelődött vizet, és az ún. szürkevizet (pl. esővíz) megszűrik és részben felhasználják, a széndioxidból pedig oxigént állítanak elő a növények.

A torony alsó szintjén, egy medencében gyűlik össze a megszűrt víz, amely ismét több funkcióval bír: ellátja a torony növényeit és állatait, visszapumpálva ebből látják el a mellékhelységeket vízzel, valamint a medence a kiegészítő légkondicionáló-rendszer hűtőberendezéseként is funkcionál egyben, ezen kívül csökkenti az épület hősziget-effektusát.

Amennyiben a hongkongi üzleti negyed minden épülete áttérne az indigó-technológiára 80 százalékkal is csökkenhetne a légszennyezés. Az épületekre általában jellemző, hogy sok energiát és egyéb forrást használnak fel, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért is felelősek (a széndioxid 38%-a, a kéndioxid 49%-a, a nitrogén-oxidok 25%-a kerül ilyen módon a légkörbe). Így olyan épületek tervezése, amelyek „feltakarítanak” maguk után, és esetleg a környék más építményei után is, mindenképp hatalmas előrelépést jelentene a városi környezet és hosszabb távon a földi ökoszisztéma számára is. (ipon)

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr733554162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása