A dokumentumkezelés Michelin csillagai

Audit.jpgAhogy az éttermek világában utat mutat és minőséget jelez a Michelin csillag >>>, úgy fog 2013 gyönyörű májusától értéket jelezni és eligazítani a dokumentumkezelés, iratkezelés, üzleti folyamatok világában egy új minősítés. Az évtizedes szakmai tapasztalatra visszatekintő független DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál >>>; elindítja DWP 24/7 Ranking Tanúsítvány rendszerét, amelynek keretében új minősítéssel kívánja segíteni a felhasználókat.

A bevezetés a Magyar Dokumentumkezelési Díj (Az Év Dokumentumkezelő Rendszere) pályázatán belül történik meg. Amennyiben egy adott a cég megfelel a szigorú követelményeknek, megkapja és egy éven keresztül használhatja a tanúsítás eredményeként kiadott Tanúsított Vállalkozás címet, illetve az audit eredményeként kialakuló szintnek megfelelően egy, kettő vagy három csillagot.

"Visszatérő felhasználói probléma, hogy hogyan is lehet jelezni egy felhasználó számára, hogy egy potenciális beszállító, szolgáltató vállalkozás várhatóan hogyan fog teljesíteni vele kapcsolatban. Sokan érdeklődtek nálunk, hogy milyen szempontok alapján válasszanak partnert, hogyan tudnák megkülönböztetni számukra nagyjából hasonló termékeket, szolgáltatókat. Az idők folyamán több, egyszerűbb eljárást dolgoztunk ki, amelyek tapasztalatainak felhasználásával most kialakítottuk a független DWP 24/7 Ranking eljárást. Tehát nekik fog első sorban órási segítséget nyújtani ezen túl az új tanúsítási rendszer.

A kialakítás folyamatában először egy százalékos értékre gondoltunk, de rájöttünk, hogy ez a megoldás elvonná a lényegről a figyelmet: már egy egy százalékos eltérés esetén is a "miért kapott jobb értékelést egy másik cég" vagy "én miért nem kaptam többet" kérdésre helyeződne a hangsúly. Ezért aztán végül úgy döntöttünk, hogy legjobb éttermeknél használatos csillagozás mintájára jelöljük az egyes vállalatokat. Léteznek ugyanis szignifikáns különbségek a szervezetek között, de ezek nem egy vagy két százalékon múlnak. Ebben a rendszerben egy kétcsillagos vállalkozás pontosan tudja, hogy hogyan alakult ki a végső eredmény, de a vizsgált képességeken belüli tényezők a szervezeti kultúra, fejlődés eredménye, amely minden vállalkozásnál egyéni, így eltérő." - mondja Fodor Zoltán, a DWP Portál főszerkesztője, a Tanúsítás ötletgazdája.

DWP 24/7 Ranking - Az Audit

A DWP 24/7 Ranking Tanúsítvány a Portál által már korábban működtetett átvizsgálás, tanúsítás új eleme, amellyel tovább erősíti a Magyarországon működő, kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások iparágon belüli pozícióinak javítását, és számukra kézzel fogható előnyöket kínál.

A tanúsító rendszer szigorú szakmai és etikai normákra épül. Ezen alapelvek következetes érvényesítése egyaránt védi a vállalatok – mint szállítók – és a felhasználói-vevői oldal érdekeit, és elősegíti a minőségi termékek, szolgáltatások és vállalkozások további térnyerését és elismertségét. A DWP 24/7 Ranking tehát egyfelől a felhasználók számára nyújt eligazodást a piaci szereplők között, az értéket és minőséget jelzi, független, hiteles és hivatalos visszaigazolás egy adott vállalkozás szakmai és üzleti színvonaláról. Másrészt a tanúsítással rendelkezők számára jelent piaci előnyt és megkülönböztetést a többi szereplőhöz képest.

DWP 24/7 Ranking Auditunk egy olyan bevált eljárás, amely az iparági vállalkozás kulcs-tényezőire összpontosítva, meghatározza a felhasználók számára fontos erősségeket vagy a javítandó faktorokat. Vizsgálja a vállalkozás hozzáállását az ügyfelekhez, a piachoz, a megújuláshoz: honnan szerzi az ötleteket, hogyan kezeli azokat, milyen folyamatokkal - és milyen szervezetben - alakítja át az ideákat a felhasználók számára értékké, illetve hogyan kezeli a piaci és egyéb kockázatokat.

DWP 24/7 Ranking - a dokumentumkezelési szakma sajátosságainak megfelelő audit eljárás

Az elmúlt években több tanúsítási eljárás került Magyarországon is bevezetésre, kidolgozásra. Ezek azonban magukon hordozzák a testidegenséget, nem tükrözik a dokumentumkezelést jellemző szemléleteket, illetve nem garantált a függetlenség, szakmaiság vagy külföldi mintákat vesznek át és nem is terjedtek el széles körben. Az DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál által kidolgozott független DWP 24/7 Ranking szakmai eljárás azonban a sajátosságokat figyelembe véve vizsgálódik.

A széleskörű elterjedést biztosítja, hogy a Magyar Dokumentumkezelési Díj pályázói és támogatói egyaránt hozzájutnak egy adott évre vonatkozó Audithoz, felméréshez.

Várjuk érdeklődését, jelentkezését! Fodor Zoltán, szakmai igazgató, 06/30/600 31 26.

Dokumentumkezelési Tavasz sorozat: Keressük az Év Dokumentumkezelő Rendszere verseny zsűrijét

Az Év Dokumentumkezelő Rendszere verseny célja, hogy olyan GYAKORLATI megoldásokat mutasson be szélesebb körben, amelyek révén a szervezetek növelhetik teljesítményüket, vagy jobban helytállhatnak az elhúzódó válság időszakában is.

Keressük az Év Dokumentumkezelő Rendszere verseny zsűrijét

A DWP Portál számára mindig is a felhasználók szempontjai voltak fontosak, ezért keresünk a zsűribe értő szemmel vizsgálódó FELHASZNÁLÓKAT!

Olyan FELHASZNÁLÓKAT keresünk a Verseny zsűrijébe, akik kimondottan ezen a területen dolgoznak (dokumentumkezelés, iratkezelés, folyamatszervezés, szervezetfejlesztés stb.) VAGY csak egyszerűen érdeklődnek a terület iránt, szeretnék szakmai ismereteiket és kapcsolataikat bővíteni (networking). Ha érdekli Önt a lehetőség, de nem tudja, hogy szóba jöhet-e zsűritagként, vagy megéri-e, érdemes-e résztvennie, kérjük, hogy tegye fel kérdését telefonon vagy írásban: Fodor Zoltán, szakmai igazgató, 06/30/600 31 26, info@docuworld.hu.

Keressük az Év Dokumentumkezelő Rendszere verseny zsűrijét - jelentkezzen most! Önnek páratlan lehetőség – nekünk megtiszteltetés!

A zsűrizés iránt érdeklődők legyenek kedvesek szándékukat jelezni szóban vagy írásban: Fodor Zoltán, szakmai igazgató, 06/30/600 31 26, info@docuworld.hu. Az érdeklődők részletes tájékoztatást kapnak magáról a Versenyről, az értékelési szempontrendszerről, az ütemezésről, illetve magáról a zsűrizés, döntéshozatal várható feladatairól.

A zsűri kiválasztásánál prioritást élveznek a DWP Akadémia bármely képzésének végzett és jelenlegi hallgatói - ugyanakkor nem szeretnénk egyfajta látásmódot érvényesíteni kizárólagosan, így a részvételi lehetőség mindenki számára nyitott.

Ha Önt nem érdekli, de tud valakiről, aki szívesen élne a páratlan szakmai lehetőséggel – kérjük, hogy hívja fel ismerőse, munkatársa, partnere figyelmét az Év Dokumentumkezelő Rendszere Versenyre – köszönjük!

A Verseny szervezője a DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál >>>

A DWP egy üzleti folyamatokkal és azok adminisztrációjával (dokumentumkezeléssel, iratkezeléssel és folyamatmenedzsmenttel) foglalkozó üzleti portál, amely Magyarországon az elsőként kezdett szervezetten foglalkozni a dokumentumkezeléshez, folyamatmenedzsmenthez kapcsolódó információk és ismeretek terjesztésével. A Portál alapítója, főszerkesztője Fodor Zoltán, az Irat- és Dokumentumkezelési Szakmai Szövetség elnöke.

A DWP tevékenységében a felhasználók érdekeit tartja szem előtt, ebben jelentős tapasztalatokkal rendelkezik és folyamatosan fejleszti ezeket a visszajelzések és a piaci igények alapján. A Portál - egyebek mellett - a kiadója Magyarország első és egyetlen dokumentumkezelési szakkönyvének is. A DWP-hez kötődik Magyarország első akkreditált dokumentumkezelési tanfolyama.

A Verseny támogatója ProjectMine Kft. >>>

Pályázóknak a Díj kiírása, kérdés, kapcsolat, zsűri vagy támogató:
DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál
www.docuworld.hu
Fodor Zoltán
szakmai igazgató
06/30/600 31 26
info@docuworld.hu

Dokumentumkezelési Tavasz 2013

Egy vállalat vagy szervezet sikere az általa előállított termékek és/vagy szolgáltatások minőségén, az ügyfélkapcsolatokon, az ügyfelekkel történő kommunikáción, illetve az üzleti folyamatok működési hatékonyságán múlik.

A DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál 2013. tavaszán a következő üzletfejlesztésekkel járul hozzá a fentekhez: Dokumentumkezelési Tavasz rendezvénysorozat programnaptár >>>

Ezen a tavaszon további izgalmas újdonságok várhatóak a DWP Portál kínálatában!

Dokumentumkezelési Tavasz rendezvénysorozat - „Üzleti folyamatok felhőben” - Szakmai konferencia

Jöjjön a lényeg: a jelen gyakorlata, az újdonságok és a meghatározó trendek, tendenciák és előrejelzések – (A felhő és a dokumentumkezelés, a vállalatirányítás, az ügyvitel, az ERP, a CRM).

Üzleti folyamatok felhőben - Szakmai konferencia

Jöjjön hát a lényeg: a jelen gyakorlata, az újdonságok és a meghatározó trendek, tendenciák és előrejelzések – (A felhő és a dokumentumkezelés, a vállalatirányítás, az ügyvitel, az ERP, a CRM).

A DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál Konferencia Üzletága (www.docuworld.hu) egyedi (niche) konferenciákat és szakmai napokat szervez az üzleti folyamatok, a dokumentumkezelés, az iratkezelés és a nagyvállalati tartalommenedzsment (ECM) területén.

Rendezvényeinken ezidáig több mint száz vállalat, szervezet adott elő vagy támogatta, köztük olyan jelentős szervezetek is, mint az IBM Magyarország Kft., a Canon Hungária Kft., Fiatal Vállalkozók Szövetsége, Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért.

A résztvevőkkel való hosszútávú kapcsolattartást networking és szakmai közösségépítés segíti, amely például az Év Dokumentumkezelő Rendszere pályázat zsűrijének kiválasztásánál is érvényesül.

Az Üzleti folyamatok felhőben konferencia vezérgondolata

Felhő: eléggé ismerjük-e, hogy merre tart az üzlet és cloud-technológia - és találkoznak-e ezek ketten előbb, mint a végtelen?

Ha már mindent tudunk a felhőről, a cloud computingról elméletben, jöhetnek az új gyakorlatok - mit mondanak az alkalmazók tapasztalatai? Beszéljünk hát a felhő gyakorlatát – döntéshozóknak, döntéselőkészítőknek, az áttérést, bevezetést tervezőknek.

Konferenciánk célja, hogy a vállalatirányítást, dokumentumok kezelését, egyéb üzleti folyamatait támogató eszközöket, költségcsökkentő lehetőségeket, megoldásokat FELHASZNÁLÓBARÁT, érthető módon mutassa be.

Konferenciánk több, mint egy egyszerű ismeretátadás: a rendezvényt különleges és maradandó élménnyé igyekszünk tenni a kapcsolattartás személyességével, az ismeretanyag hitelességével, az apró részletekre történő odafigyeléssel és pontossággal.

A rendezvény hatásossága (előadóink élő, hatékony felkészülése) miatt a jelentkezőket bátorítjuk, hogy tegyék fel előre kérdéseiket.

Blogjainkon keresztül naponta személyessé és érdekessé tesszük a témát és előadóinkat.

Jelentkezzen már most! Jelentkezési lap (DOC) – Üzleti folyamatok felhőben >>>

Előadások átölelik:

A vállalati üzletvitel és a cloud computing – Munkafolyamatkezelés felhőben – Dokumentumkezelés – Iratkezelés – Archiválás – Üzleti folyamatok és az okostelefon – A felhő jogi kihívásai – Felhő és biztonság – A felhő hardverei – A Papírmentes iroda - felhőben? – SaaS a gyakorlatban – Mobil és felhő alapú nyomtatási megoldások – Cloud tárhely kérdései – A felhő alapú üzletviteli megoldások alkalmazási területei – tapasztalatok az ügyfelektől avagy nézzük csak, hogy mások hogyan vitték sikerre vagy hogy melyek voltak a buktatók: Ügyvédi iroda, HR szoftver felhőben, Közigazgatás felhőben, Pénzügy, Könyvelés, Értékesítés, Autóipar – Kapcsolódó szolgáltatások, szolgáltatók

Előadók jelentkezését várjuk!

Jelentkezzen már most! Jelentkezési lap (DOC) – Üzleti folyamatok felhőben >>>

Időpont: 2013. június 18., kedd, regisztráció kezdete: 9.00 óra – indítsuk egy kötetlen beszélgetéssel és egy kávéval, teával a rendezvényt!

A rendezvény helyszíne: Budapest – Rubin Wellness & Conference Hotel, 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3. (A budai zöldövezetben fekvő alpesi stílusú Rubin Wellness & Conference Hotel a belvároshoz közeli, de mégis kellemes, nyugodt környezetet kínál).

Ellenérték: HUF 29.000,- + ÁFA - "early bird" kedvezményes jelentkezés 2013. május 18-ig: HUF 15.000,- + ÁFA.

Jelentkezzen már most! Jelentkezési lap (DOC) – Üzleti folyamatok felhőben >>>

Kapcsolat, kérdés, visszajelzés:
Fodor Zoltán
szakmai igazgató
fodor.zoltan.skype
30/600 31 26
oktatas@docuworld.hu

High-techüzemmódra váltott a Kiss B.csoport új logisztikai központja

Magyar fejlesztésű,precíziós raktárkezelési és logisztikai rendszer beüzemelésével indította el új nagykereskedelmi központját a Kiss B. Cégcsoport. Az informatikai fejlesztés révén 20-30 százalékkal gyorsabb és pontosabb lesz az árumozgások követése a 840 millió forintból létrehozott, modern logisztikai központban.

A ProgAdat Kft. saját fejlesztésű szoftverrendszerét választotta a Kiss B. Cégcsoport a logisztikai feladatok támogatására új nagykereskedelmi központjában. A négy céget működtető családi vállalkozás 840 millió forintos beruházás keretében építette fel logisztikai központját. A nagykereskedelmi centrum az ország minden részéből számítógépen fogadja a megrendeléseket, és a magyar informatikai rendszer irányítja a raktárban az áru leszedését, előkészítését és a szállítás ütemezését.

A magasraktári, tárhelyes elhelyezést igénylő létesítményben vezeték nélküli kapcsolattal (wifi) elérhető digitális személyi asszisztensekkel (PDA) történik az áruk betárolása, leszedése, komissiózása, valamint a belső raktári mozgások kezelése. A ProgAdat megoldása révén új lehetőség nyílt a tárhelyes raktárak logisztikai feladatainak szervezésében és ellátásában mind a meglévő, mind a jövőbeni ügyfeleink számára – nyilatkozta a fejlesztésről a társaság vezetője. Kiss B. Zoltán hangsúlyozta, az informatikai alkalmazások révén 20-30 százalékkal gyorsabb és pontosabb lesz az árumozgások követése, emellett töredékére csökken a papírfelhasználás.

A ProgAdat beszámolója szerintaz utóbbi időkben oly mértékben csökkent a nagykereskedelmi szektor árrése, hogy elengedhetetlenné vált a raktárak automatizálása. Ma már nem engedhetik meg maguknak a vállalkozások, hogy a raktári alkalmazottak percekig keressék a termékeket, nem tévedhetnek a szavatosság lejárati dátumában, és elengedhetetlen az optimalizált, költséghatékony fuvarszervezés, komissiózás is – szögezi le a cég vezetője.

Végh Ferenc, a magyar informatikai társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a hazai fejlesztésű nagykereskedelmi és logisztikai szoftverrendszer iránt komoly érdeklődés várhatóan a következő hónapokban,az előrejelzések szerint az üzletág ügyfélszáma az idén 10-15 százalékkal bővülhet.

AJÁNLÓNK

Papírmentes Iroda blog >>>

Több mint Papírmentes Nap - Itt a Zöld Iroda szakértő képzés, vizsgalehetőséggel és névjegyzékkel >>>

Papírmentes Nap információk a Facebookon >>>

A Papírmentes Nap folytatása: Versenyképesség, fenntarthatóság - Papírmentes iroda a gyakorlatban konferencia >>>

A Papírmentes Nap programja

Időpont: 2013. április 22. (hétfő)
Helyszín: Öböl Ház, Kopaszi gát
A konferencia háziasszonya: Görög Zita

Zöld Iroda szakértő képzés - A Papírmentes Nap résztvevőinek féláron! Zöld Iroda szakértő tanfolyam tájékoztató és jelentkezési lap >>> (részletek, az oldal alján!)


13:00 – 13.30 Regisztráció

13:30 – 13:40 A Papírmentes Nap megnyitása
Miért fontos a papírmentes nap? Vajon eleget teszünk-e azért, hogy a környezet túlélje a generációnkat? Mik azok a lépések, amiket egy vállalat megtehet annak érdekében, hogy óvja a környezetet? A papírfogyasztás csökkentése a folyamatok automatizálása révén hogyan járulhat hozzá az adminisztráció csökkentéséhez, a hatékonyság növeléséhez?
Előadó: Görög Zita, korábbi Zöld Nagykövet

13:40 – 14:00 Dimenzióugrás a közigazgatás-vállalat kapcsolatában - Jövőre megváltoznak az elektronikus ügyintézés szabályai. Mit nyernek a cégek? 
2014. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az elektronikus ügyintézés területén. A közintézmények számára kötelező lesz az elektronikus ügyintézés támogatása, a Magyar Postának pedig ehhez minden feltételt biztosítani kell. Így a cégek számára felgyorsul a kommunikáció, hiszen az e-cégeljárás után a legtöbb ügyet elektronikusan intézhetik az államigazgatási szervekkel. Ennek eredményeként azonban nem csak az ügyintézési idő lesz rövidebb, hanem minden érintett számára költséghatékonyabbá válik az ügyintézés.
Előadó: Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára

14:00 – 14:15 E-számla vs. elektronikus hiteles másolat – Az e-számlázás gyakorlata és ellenőrzése
Az e-számla és a hiteles elektronikus számlamásolatok ellenőrzésének tapasztalatai, az ellenőrzés során várható kérdések. Mikor hiteles egy elektronikus másolat? Tényleg eldobható az eredeti, papíralapú számla?
Előadó: Czöndör Szabolcs, a Nemzeti Adó és Vámhivatal főosztályvezetője

14:15 – 14:35 Az elektronikus dokumentumkezelés megtérülési lehetőségei
Tudta Ön, hogy egy irodai dolgozó átlagosan munkaidejének több mint 10 százalékát tölti különböző dokumentumok keresésével és kezelésével? Az előadás keretében a megtérülési szempontokat is figyelembe véve bemutatjuk, hogy mit várhatunk az elektronikus dokumentumkezelés vállalati bevezetésétől.
Előadó: Varga László, a DMSONE operatív igazgatója

14:35 - 14:55 Lehet-e automatikus a számlafeldolgozás? OCR megoldások alkalmazása 
Hogyan tehetjük gyorsabbá a számlafeldolgozást, miközben kiküszöböljük a hibalehetőségeket? Hogyan könnyíti meg ezeket a folyamatokat az intelligens karakterfelismerés? Tippek és megoldások.
Előadó: az ABBYY szakértője

14:55 – 15:30 Kávészünet  (Papírmentes Nap információk a Facebookon >>>)

15:30 – 15:45 Tényleg ilyen egyszerű az elektronikus számlázás?
2013. január elsejével új jogszabályok léptek életbe az elektronikus számlakezelés területén. Azonban a cégek olykor félve alkalmazzák az egyébként jelentős könnyítéseket hozó jogszabályt. Az előadás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselője foglal állást az elektronikus számlázás alkalmazásával kapcsolatban.
Előadó: Mamuzsics Gábor osztályvezető, NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága (Ellenőrzési Tevékenységet Koordináló Főosztály, Információtechnológiai Támogató Osztály)

15:45 – 16:15 Az intelligens karakterfelismerés üzleti lehetőségei - Akár kézírást is felismerünk az űrlapokon
Előadó: IBM szakértője

16:15 - 16:30 Amit az elektronikus aláírásról egy cégvezetőnek tudni érdemes
Az e-ügyintézéshez szükséges anyagi és technikai feltételek ismertetése. Az előadás keretében bemutatásra kerülnek azok az eszközök, rendszerek és folyamatok, melyek biztosítják az egyszerű és gyors vállalati e-ügyintézést.
Előadó: Espán Zsolt, a NetLock Kft. szenior projektmenedzsere

16:30 – 16:45 Elektronikus számla előállítása 
A referencia-előadás keretében egy nagyvállalat mutatja be, ő hogyan alkalmazza az e-ügyintézést a mindennapokban, a buktatókra és előnyökre is rávilágítva.
Előadó: Felkérés alatt.

Az előadások szüneteiben a Papírmentes Nap standjai is látogathatók, a kiállítók a következők:
1. Canon Hungária: Canon szkennerek módszertani és gyakorlati bemutatója.
2. DMSONE: e-dokumentumkezelés a gyakorlatban.
3. HVG

****
AJÁNLÓ

A DWP Akadémia első Elektronikus számlázás tanfolyama 2013. április 11-én megtartásra kerül (egyebek mellett) a Telekom, az Eurorisk, RailCrago, Dimenzió Kft., munkatársainak részvételével.

Valamennyi hallgató lejelentkezett vizsgára!

Legyen ott a következő képzésen vagy küldje el munkatársát - és szerezzen az első között végzettséget!

Elektronikus számlázás szakértő tanfolyam

Időpont: 2013. június 11., kedd

A tanfolyam kedvezményes ellenértéke: HUF 29.000,- + ÁFA + (vizsgadíj) (június 4-ig - HUF 39.000,- helyett + vizsgadíj HELYETT!).

Elektronikus számlázás szakértő tanfolyam tájékoztató és jelentkezési lap >>>


Zöld Iroda szakértő képzés

Időpont: 2013. május 30., csütörtök

A tanfolyam kedvezményes ellenértéke: HUF 34.000,- + ÁFA (+ 10.000,- + ÁFA vizsga) HELYETT - kedvezményes jelentkezés 2013. május 16-ig: HUF 24.000,- + ÁFA (+ 5.000,- + ÁFA vizsga).

A Papírmentes Nap résztvevőinek féláron!

Zöld Iroda szakértő tanfolyam tájékoztató és jelentkezési lap >>>

Az Irat- és Dokumentumkezelési Szakmai Szövetség kezdeményezésére létrejött Papírmentes Nap a fenntarthatóság és környezeti terhelés csökkentését célozza a vállalati jövedelmezőség növelése mellett.

Milyen eszközök állnak rendelkezésre a fenti cél megvalósításához? Jöjjön el - vagy küldje el munkatársat - és sajátítsa el a környezettudatos vállalat működésével kapcsolatos ismereteket!

Zöld Iroda szakértő

zold_iroda.jpgEurópai Unió meghatározása szerint a CSR (vállalati társadalmi felelősségvállalás) egy olyan koncepció, amelynek keretében a vállalatok önkéntesen szociális és környezeti szempontokat, megfontolásokat integrálnak üzleti működésükbe és ilyen elvek alapján alakítják kapcsolataikat mindazokkal, akiket ténykedésük érint, illetve akik kihatással vannak az üzletmenetre. Mindezt azért teszik így, mert egyre növekvő számban és mértékben ismerik fel, hogy a felelős üzleti magatartás fenntartható üzleti sikerhez, eredményekhez vezet. A fentiekből jól látszik, hogy a CSR-t nem lehet egy vállalati osztály részeként kezelni, ez a szemléletmód a céges működés minden területén meg kell jelenjen, a hosszabb távú sikerhez a piac-, a verseny- és növekedésorientált látásmódot szociálisan és környezetvédelmileg felelős magatartással kell párosítani.

Zöld Iroda szakértő képzés

A piaci szereplők hajlandóak magasabb árat fizetni a környezetkímélő termékekért - képzésünk első lépés lehet ebbe az irányba a fenntarthatóság útján
Keretet ad a szervezeti környezettudatos és CSR (zöld) törekvéseknek
Belevághatnak kezdők és a fenntarthatóság, környezetvédelem területén már jártasak is.
Szakmai támogatás nyerhetnek a képzés során
Csökkenthető a vállalat, szervezet működési környezeti terhelése és pénzügyi megtakarítások is elérhetőek

A Papírmentes Nap résztvevőinek féláron!

Időpont: 2013. május 30., csütörtök, kedvezményes jelentkezés (nem Papírmentes Nap résztvevőnek) 2013. május 16.

A rendezvény helyszíne: Budapest – Rubin Wellness & Conference Hotel, 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3. (A budai zöldövezetben fekvő alpesi stílusú Rubin Wellness & Conference Hotel a belvároshoz közeli, de mégis kellemes, nyugodt környezetet kínál).

Ellenérték: HUF 34.000,- + ÁFA (+ 10.000,- + ÁFA vizsga) - kedvezményes jelentkezés 2013. május 16-ig: HUF 24.000,- + ÁFA (+ 5.000,- + ÁFA vizsga).

Zöld Iroda szakértő tanfolyam - részletes tájékoztató és jelentkezési lap >>>

A Papírmentes Nap és a Papírmentes iroda a gyakorlatban rendezvények háttérinformációja:

Az átlagnál többet költenek CSR-re a hazai vállalatok

researchicon.jpgA harmadik alkalommal meghirdetett globális, a kommunikációs iparágat vizsgáló felmérés, a Grayling Pulse keretében ezúttal több mint 1300 kommunikációs vezető és kommunikációs osztályokon dolgozó szakember válaszolt az elsősorban CSR-t és fenntarthatóságot érintő kérdésekre.

A február 6-27. között elvégzett felmérésből kiderült:

Globálisan a vállalatok 30,6%-a, míg Magyarországon valamivel több mint 33%-a rendelkezik "elég jól" kidolgozott CSR vagy fenntarthatósági stratégiával.

Míg itthon a vállalatok több mint 30%-ának nincs CSR stratégiája, addig globálisan a szakemberek valamivel több, mint negyede mondta ugyanezt.

A hazai válaszadók 37,8%-a szerint a CSR/fenntarthatósági programjuk teljesen, 31,1%-nál a program részben a vállalati kommunikációs stratégia része (szemben a globális 27,8%, illetve 38,2%-kal).

Érdekesség, hogy amíg Magyarországon a cégek több mint negyede a kommunikációra szánt források 11-25%-át költi a CSR/fenntarthatóság kommunikációjára, addig a globális válaszadók többsége (37,4%) a kommunikációs büdzséje legfeljebb tizedét költi ugyanilyen célokra (idehaza a vállalatok 17,8%-a költi költségvetése 0-10%-át CSR-re).

A CSR/fenntarthatósági programok eredményeit globális és hazai szinten is a döntő többség jónak ítélte, azonban jelentős a különbség ezek arányaiban. Míg az összes válaszadó 29,7%-a mondta ezt globális szinten, addig itthon sokkal elégedettebbek a szakemberek: több mint 44%-uk ítélte meg így a projektek eredményét.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, mennyire érdeklődik a sajtó a CSR témák iránt. Amíg a nemzetközi szakemberek közül legtöbben úgy látják, hogy az újságírók érdeklődőek (52%), addig itthon csak a kommunikációs szakemberek 24,4%-a mondta ugyanezt, a legtöbben (28,9%) úgy gondolják, a sajtó munkatársai közömbösek a téma iránt.

A CSR/fenntarthatósági célokra fordítható költségek globális és hazai szinten is stagnáltak a vállalatok mintegy 40%-ánál, a nemzetközi tendenciákkal ellentétben itthon azonban többen csökkentik a CSR-re szánt keretet.

A globális és a hazai célok között is kiemelt helyet kapnak a közösségi és CSR programok, a hulladékok újrahasznosítása. A nemzetközi eredménnyel szemben (6,9%) itthon sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségügyi programok támogatására (34,9%).

Amíg a sajtó és a belső kommunikáció globálisan és hazánkban is a legfontosabb csatornák a CSR/fenntarthatósági kérdések kommunikációjában, addig globálisan az éves CSR/fenntarthatósági riport került még fel a dobogóra, Magyarországon pedig a blogok és a közösségi média jutnak nagyobb szerephez.

A korábbi felméréshez képest itthon a vállalatok némileg nagyobb arányban szerződnek havidíjas alapon (az előző felmérésben 5% mondta, hogy növeli az erre fordított keretet, most 8,2% jelezte ugyanezt).

Magyarországon jelentősen nőtt a kormányzati kapcsolatokat és a public affairs-t is kiemelten kezelő vállalatok aránya 12,5%-ról 26,1%-ra.

Ábrahám Gergely, a Grayling magyarországi vezérigazgatója a kutatás kapcsán elmondta:
"A felmérés eredményei arra mutattak rá, hogy a nemzetközi trendekhez képest itthon a vállalatok arányaiban többet fordítanak CSR-re, fenntarthatósággal kapcsolatos programokra, és azok eredményeit is pozitívabban ítélik meg, mint globális szinten. A terület úttörői bebizonyították, hogy versenyképes előnyre tehetnek szert azzal, ha üzleti, marketing, illetve kommunikációs stratégiájukba beépítik a fenntarthatóságot. Úgy látjuk, hírnevük megőrzése, valamint az esetleges kockázatok csökkentése érdekében sokkal több vállalatnak kellene ennek megfelelően fejlesztenie a hosszú távú stratégiáját, hogy valóban kiaknázhassa a benne rejlő előnyöket."

A Papírmentes Nap folytatása: Versenyképesség, fenntarthatóság - Papírmentes iroda a gyakorlatban konferencia

A résztvevők olyan megoldásokat ismerhetnek meg, melyek a környezeti terhelés csökkentése mellett üzleti folyamataik hatékonyságát is segítik.

A gazdasági válság hatására számos vállalat felismerte, hogy nem érdemes halogatni a környezetkímélő megoldások bevezetését. A legnagyobb világcégek mellett ma már a kkv-szektor mindennapjaiba is beépülő „green IT” "zöld IT" koncepció megvalósulásával nemcsak a környezetre gyakorolt káros hatások csökkenthetők, de jelentős költségmegtakarítás is elérhető.

A legnagyobb világcégek újragondolják az irodai környezet ("papírmentes iroda"), a gyártás és az értékesítés folyamán felmerülő költségeiket, s a „zöld” koncepciók mentén szervezik újra működésüket. A becslések szerint a megtakarítás sokszor akár 30-40 százalékos működési költség-csökkentést, megtakarítást eredményez.

A zöldülő gondolkodás beépülve a mindennapi folyamatokba komoly előrelépést hozott az energiatakarékosság és facility menedzsment, az újrahasznosítás, a papírmentes iroda, az optimalizált adattárolási, dokumentumkezelési megoldások területén, s nagyban megváltoztatta a globális vállalatok kommunikációs és cégkultúráját is.

Papírmentes iroda a gyakorlatban - szakmai konferencia 2013. szeptember 28-án

A DWP Üzleti folyamat és adminisztráció Portál >>> Versenyképesség, fenntarthatóság - Papírmentes iroda a gyakorlatban címmel, már második alkalommal konferenciát szervez 2013. szeptember 28-án.

A konferencia célja, hogy a bemutassa a vállalati eredményesség, értékesítés és versenyképesség valamint a papírmentes iroda kapcsolódását, a gyakorlatban már működő papírmentes irodát, a jelenleg elérhető eszközöket és a kapcsolatát a fenntarthatósággal, vállalati társadalmi felelősségvállalással (CSR) – FELHASZNÁLÓBARÁT, érthető módon tanácsadói, szakértői szerepből.

Mi száműzzük a felesleges marketinget és érthető, emberi hangon beszélünk!

A DWP Portál rendezvény több, mint konferencia: szakmai találkahely, családias légkörben. Ha szeretne találkozni valamely előadóinkkal, hogy bizalmasan vagy hosszasabban kérdezzen – mi megszervezünk egy „randit” – csak egy telefonjába vagy egy levelébe kerül...

Jelentkezzen már most óriási kedvezménnyel! Jelentkezési lap (DOC) - Papírmentes iroda konferencia >>>

Időpont: 2013. szeptember 28., regisztráció kezdete: 9.00 óra – indítsuk egy kötetlen beszélgetéssel és egy kávéval, teával a rendezvényt!

A rendezvény helyszíne: Budapest – Rubin Wellness & Conference Hotel, 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3. (A budai zöldövezetben fekvő alpesi stílusú Rubin Wellness & Conference Hotel a belvároshoz közeli, de mégis kellemes, nyugodt környezetet kínál).

Ellenérték: HUF 29.000,- + ÁFA - "early bird" kedvezményes jelentkezés 2013. április -ig: HUF 15.000,- + ÁFA.

Jelentkezzen már most! Jelentkezési lap (DOC) - Papírmentes iroda konferencia >>>

Ha Ön nem ér rá, de tud valakiről, akit érdekelhet, örömmel vesszük, ha felhívja érintett vagy érdeklődő munkatársai, ismerősei figyelmét rendezvényünkre!

A konferenciát az Irat- és Dokumentumkezelési Szakmai Szövetség (IDSzSZ) támogatja!

Kapcsolat
Fodor Zoltán,
szakmai igazgató
telefon: 06/30/600 31 26

Papírmentes Nap információk a Facebookon: Papímentes >>>

Papírfelhasználás

Napjainkban a papírhasználat egyre inkább növekszik, a papírmentes irodai modell terjedése ellenére, sőt egyes elméletek szerint éppen ennek okán. A valóban papír-mentes iroda még nem a valóság. Egy átlagos irodában egy hónapban egy fő 1000 A4-es papírlapot használ fel.

Hogyan tudjuk a papírfelhasználást csökkenteni?

Érdekesség: A válság hatásai között számos olyat találunk, amely környezeti szempontból előnyös: például Magyarországon 13%-kal csökkent a cégek irodai papírfelhasználása, míg a digitális papíroknál a visszaesés elérte a 25%-ot 2009-ben.

A hatékony papírhasználat megvalósításához is érdemes követnünk a környezetvédelmi ökölszabályt:

replace (helyettesítés),
rethink (újragondolás),
reduce (csökkentés),
reuse (újrahasználat)
recycle (újrahasznosítás).
Minden egyes terület fejlesztése, javítása költségmegtakarítást, a tárolási hely csökkenését, és a fák megóvását eredményezi.

Az irodákban alapvetően négy kategóriába sorolható papírt használunk:

irodai papír,
újságpapír,
karton (csomagolóanyag),
higiénés papírok (kéztörlő, szalvéta, papírzsebkendő).
Elsődleges megoldás a papír kiváltása, ahol lehetséges, illetve a felhasználás drasztikus csökkentése.

Rethink – mert a valódi változások fejben dőlnek el!

A papírhasználat csökkentéséhez először gondoljuk végig (rethink), hogy tényleg szükséges-e a dokumentum kinyomtatása. Észre fogjuk venni, és könnyen megszokjuk majd, milyen területeken és milyen remekül tudunk nyomtatás nélkül is dolgozni.

Az elektronikus levelezéssel elkerülhető a papírhasználat, ha nem nyomtatjuk ki az emaileket. Levelezésünkben a felesleges nyomtatás megelőzésére minden email aljára tegyünk egy (automatikus) mondatot pl. „Kérem, csak akkor nyomtassa ki ezt az emailt, ha tényleg szükséges. Ezzel papírt és tintát takarít meg, és megelőzi a fakitermelést.” A dokumentumokat emailben csatolmányként küldjük, ne kinyomtatva (ezzel papírt, postaköltséget és tárolóhelyet takarítunk meg, valamint könnyebben is tudunk dokumentumot keresni az elektronikus adatbázisban, mint a nyomtatványok között – ezzel pedig időt takaríthatunk meg). Szintén a nyomtatás elkerülése végett tegyük fel a dokumentumokat az internetre vagy közös használatú meghajtókra (használjuk az intranetes felületeket, rendszereket), ahol mindenki elérheti azokat nyomtatás nélkül. Az iroda dolgozóinak az értesítéseket emailen küldjük ki. Érdemes az emailek végén csak szöveges aláírást használni, mellőzve a képeket, melyek csak helyet foglalnak, és többlet energiafelhasználást jelentenek. Az emailekre válaszolva az eredeti emailt csak akkor hagyjuk benne a válaszban, ha az szükséges.

Tartsuk az email címlistánkat naprakészen, ezzel is kerülve a felesleges emailek küldését, valamint szűrjük az email spameket, és a nem kívánt levelező listákról iratkozzunk le.

Döntéseink során igyekezzünk figyelni valamennyi lehetséges környezeti hatásra és alternatívára is!

Érdekesség: A Google által pontosított adatok alapján egyetlen internetes kereséssel 0,2 g CO2-t juttatunk a légkörbe. Néhány perces keresgélés eredménye annyi CO2 lehet, ami egy kannányi teavíz felforralásakor keletkezik.

Csak akkor nyomtassunk ki egy dokumentumot, ha tényleg szükséges – kerüljük el a „biztos, ami biztos” és a „hátha szükségem lesz rá” nyomtatást.

Konferenciák szervezésekor is jelentős papírmegtakarítást érhetünk el, ha a konferencia regisztrációnál elfogadjuk a telefonos és az emailes jelentkezéseket. A rendezvényeken újrahasználható névtáblákat használjunk; továbbá ahol lehet, mellőzzük a papírhasználatot, a szóróanyagokat, nyomtatott programfüzeteket (amelyeket úgyis mindenki eldob az esemény végén).

Prezentációkhoz flipchart helyett használjunk prezentációs vagy letörölhető táblát.

Az irodában használjunk dátum nélküli, letörölhető fali naptárakat.

Reduce – a tényleges papírhasználat csökkentése

Amennyiben fontos és elkerülhetetlen a nyomtatás, illetve fénymásolás, sokszorosítás, vásároljunk környezetbarát nyomtatót, mely alkalmas kétoldalas nyomtatásra is.

Ha korszerű nyomtatónk van, a nyomtatás során állítsuk be, hogy a lap mindkét oldalára nyomtassunk két „szövegoldalt”.

Ha mindenképpen nyomtatnunk kell, akkor a következő takarékossági elveket kövessük:

Nyomtatásnál mindig állítsuk be az aktuális oldal/oldalak opciót az egész dokumentum kinyomtatása helyett.
Mielőtt nyomtatnánk, ellenőrizzük a nyomtatási kép opció segítségével a dokumentumot, hogy elkerüljük az esetleges nyomtatási hibákat.
Készítsünk vázlatot, kivonatot az anyagból, mellyel a lehető legkisebb mennyiségű papírt és festéket használjuk fel – ezzel is a nyomtatóbarát felhasználást támogatjuk.
Nyomtatáskor az „alap minőség” opciót válasszuk.
Használjunk kisebb betűméretet, s így festéket és papírt is megtakarítunk (oldal takarékosság).
Lehetőség szerint ne nagy formátumban nyomtassunk, kicsinyítsük az A3-as dokumentumot A4-re, vagy a 100%-ot 70%-ra.
Ne nyomtassunk vastag betűket és kerüljük a sötét (árnyalatos) nyomtatást. A világosabb nyomtatáskor kevesebb festéket használunk, s ez kisebb költséget és kevesebb mérgező anyagot jelent a papír újrafeldolgozása során.
Állítsuk be a dokumentumoknál a szimpla sortávot, a keskeny margót (sortáv-, margó- és oldalbeállítás), hogy jobban illeszkedjen a papírra a nyomtatandó.
Kerüljük a színes nyomtatást és a fényes papírra történő nyomtatást. Sose legyen színes nyomtató alapértelmezett nyomtatóként beállítva a számítógépünkön.
Ha tényleg szükséges, a prezentáció nyomtatásánál a „handout” minden oldalon több dia legyen (emlékeztető mód).
A rontott dokumentum nem hulladék – csak a megsemmisítés után!

Az irodák „zöldítésénél” a szelektív hulladékgyűjtés kézenfekvő programelem, mellyel gyorsan, látványos sikereket lehet elérni. Az irodai hulladékon belül a papír frakció a legjelentősebb, a teljes mennyiség 60-70%-át is elérheti; ezen felül a PET, egyéb műanyag, üveg, esetleg alumínium külön gyűjtése szintén egyszerűen megoldható, ezáltal a kommunális hulladékba kerülő rész akár 10% alá csökkenthető.

Tapasztalatunk szerint azonban nagyon sok cég megfeledkezik arról, hogy a papírhulladék egyben adathordozó is, a papírkosárba dobott dokumentumok titkos vagy védendő adatokat tartalmazhatnak, és ennek figyelmen kívül hagyása komoly rés az adatvédelmi pajzson. Bár egyes hulladékbegyűjtők kínálnak erre megoldást, de ezek biztonsági színvonala megkérdőjelezhető, míg a kis teljesítményű irodai aprítókkal, helyben történő megsemmisítés nem a leggazdaságosabb módszer. Szerencsére már van néhány biztonsági megsemmisítésre szakosodott vállalkozás, amely a bizalmas adathordozókat (nem csak a papír alapúakat) fém biztonsági konténerekkel begyűjtik, ellenőrizhető módon (!) megsemmisítik, és a darálásból keletkezett hulladékot újrahasznosításra továbbítják.

Amennyiben nincs módunk elektronikusan faxolni, akkor a teljes fax-fedőlap helyett használjunk a dokumentum elején szövegdobozt, valamint post-it „jelölést” (ezzel energiát, papírt, és telefonköltséget takarítunk meg).

Hőérzékeny papír helyett használjunk sima papírt a faxgépekhez.

Ami a csomagolóanyagot illeti: válasszuk a kevésbé csomagolt termékeket és legyen a csomagolás újrahasznosított papírból vagy újrahasznosítható anyagból. Ha van rá lehetőségünk, a csomagolóanyagot jutassuk vissza feldolgozásra a szállítóhoz. Vásároljunk nagy tételben árut, ezzel is csökkenthetjük a csomagolás mennyiségét (így gyakran olcsóbban is vásárolhatunk meg termékeket, mint egyedi csomagolásban).

Reuse – a már használt papír újrahasználata

Érdemes figyelnünk arra is, hogy a már használt papírt ne dobjuk ki, hanem használjuk a rontott, vagy felesleges nyomtatások másik oldalát jegyzetlapként. A nyomtató egyik tálcáját használhatjuk a már felhasznált papírok tárolására, hogy a másik oldalra nyomtathassunk.

Az irodába érkező újságokat és a magazinokat adjuk tovább, cseréljük el az irodán belül, olvassuk többen az egyes folyóirat-példányokat, majd utolsó lépésként átadhatjuk a könyvtár számára.

Recycle

Fordítsunk figyelmet az irodában már nem használható papír elhelyezésére, gyűjtésére és újrahasznosítására. Helyezzünk ki az irodába papírgyűjtőt a szelektív gyűjtéshez, és gondoskodjunk ennek ürítéséről, valamint arról, hogy a megfelelő feldolgozóhoz jusson el a feleslegessé vált papírmennyiség.

Vásároljunk és használjunk minősített környezetbarát papírt!

Ne használjunk fehérített vagy színezett, színes papírt. A színezés során jelentős környezetszennyezés történik, több színezési eljárás nagyobb környezeti terhet jelent, mint az újrahasznosítás.

Néhány érdekes adat:

Észak Amerika papírfelhasználása 323 kg/fő, Európában 125 kg/fő, Ázsiában 28 kg/fő, Latin-Amerikában 36 kg/fő, Ausztráliában 322 kg/fő, Afrikában 6 kg/fő. 2000-ben a világ éves papírfelhasználása 53,8 kg/fő volt. (The Bureau of International Recycling, World Consumption 2000.)
A papíripar a három legnagyobb fosszilis energia felhasználó egyike világszinten. (American Forest and Paper Association, (Garner, J.W.. Energy Conservation Practices Offer Environmental and Cost Benefits. Pulp & Paper, October 2002)
A papíripar a legnagyobb fajlagos ipari vízfelhasználó a késztermékre vonatkoztatva. (American Forest and Paper Association)
Egy rendszeres internethasználó napi 28 oldalt nyomtat. (Source: Gartner group and HP) (KÖVET)

Papírmentes iroda a gyakorlatban:

Elektronikus számlázás tanfolyam - Újdonság: elektronikus számlázás tanfolyam vizsgával és szakértői névjegyzékkel >>>

Papírmentes iroda képzés - Itt tájékozódhat a DWP Akadémia összes dokumentumkezelési, iratkezelési, folyamatmenedzsment képzéséről - a legfrissebb Tanfolyami naptár >>>

DocMan 2013.03.28. 05:31

Itt a Papírmentes Nap

E-számlával startol a Papírmentes Nap

Első alkalommal rendezik meg a Papírmentes Napot, amelyen a résztvevő vállalatok olyan informatikai megoldásokat ismerhetnek meg, amik a környezeti terhelés csökkentése mellett az üzleti folyamatok hatékonyságát is segítik.

A Föld teljes papírfogyasztása 400 millió tonnát tesz ki évente, amelynek jelentős részét az irodai felhasználás adja. Az üzleti információk 95 százaléka ugyanis még mindig papíron található, ráadásul az irodai nyomatok 40-60 százaléka másolat ugyanarról az anyagról.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) és az Irat- és Dokumentumkezelési Szakmai Szövetség (IDSzSz) közös szervezésében 2013. április 22-én megrendezésre kerülő Papírmentes Nap célja, hogy bemutassa azokat az informatikai megoldásokat és technológiákat, amelyek az üzleti folyamatok hatékonyságának növelése mellett hozzájárulhatnak a papírfelhasználás és a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A Kopaszi gáton található Öböl Házban megrendezésre kerülő konferencián Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára arról beszél majd, hogy az elektronikus ügyintézés területén 2014. január 1-jétől életbe lépő változások hogyan segíthetik a vállalatok munkáját. Mamuzsics Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője pedig a 2013. január 1-jével az elektronikus számlakezelés területén életbe lépő új jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókról tart előadást.

A résztvevők emellett Espán Zsolt, hazánk első minősített hitelesítés- és időbélyegzés-szolgáltatójának, a NetLock szenior projektmenedzserének előadásából az elektronikus aláírásról tudhatnak meg számos gyakorlati információt, majd Varga László, a DMSONE operatív igazgatója az elektronikus dokumentumkezelés megtérülési lehetőségeit ismerteti. A konferencián emellett a digitalizálás és az intelligens karakterfelismerés is terítékre kerül. (MTI/Hiradó)

****

Elektronikus számlázás tanfolyam - Újdonság: elektronikus számlázás tanfolyam vizsgával és szakértői névjegyzékkel >>>

Papírmentes iroda képzés - Itt tájékozódhat a DWP Akadémia összes dokumentumkezelési, iratkezelési, folyamatmenedzsment képzéséről - a legfrissebb Tanfolyami naptár >>>

Újonnan induló képzéseink

Zöld iroda szakértő tanfolyam

A versenyképességben egyre fontosabb szerep jut a fenntarthatóságnak, a felelősségvállalásnak, a jövőbe mutató megoldásoknak - milyen lehetőségei vannak a dokumentumkezelés, iratkezelés területén?

Dokumentumkezelés nem dokumentumkezelési szakembereknek

Mit kell tudni annak, aki a napi munkája során meg akar felelni a törvényi és szervezeti előírásoknak? Sok szervezetnél a napi munka részét képezi a dokumentumokkal, iratokkal való munka - akkor is, ha nem szakértő - nekik mondjuk el kompakt kurzusunkon a tudnivalókat A-tól Z-ig.

Érdeklődés: Fodor Zoltán szakmai igazgató, 06/30/600 31 26, DWP Portál Oktatási Üzletág: oktatas@ocuworld.hu

Országos siker

2012. március 22-én Budapesten nagy sikerrel megtartásra került a DWP Folyamatmenedzsment és dokumentumkezelés Portál első Iratkezelési tréningje. Az oktatásra Nyíregyházától és Pécstől elkezdve Pakson át Salgótarjánig jelentkeztek, akik egy, betegség miatt távolmaradón kívül mind meg is jelentek.

A budai zöldövezetben fekvő konferencia hotel jó választásnak bizonyult, mert mind autóval, mind tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető ponton helyezkedik el.
 
Tematika:
 
- Módszerek napi munkánk hatékonnyá tételéhez: beérkező, kimenő és belső iratok kezelése
- Hatékony nyilvántartás-kezelés: iktatókönyvek kezelése, kézbesítőkönyvek
- Elektronikus iktatás és dokumentumkezelés
- Szkennelés, digitalizálás, szkennerek
- A rend kialakítása és megtartása a kézi irattárban
- Központi irattár kialakítása és kezelése, szakszerű használata
- Archiválás mesterfokon - kevesebb helyen és kisebb költséggel
- Az Iratkezelési szabályzat és Irattári terv
- Felkészülés az ellenőrzésre - mit vizsgál(hat) a NAV - és hogyan készüljön rá?
- Kevesebb papírral, takarékosabban, gyorsabban - a papírmentesítés lehetőségei, automatizálás, elektronikus számlázás, digitális szerződéstár.
- Gyakorlati útmutató - hogyan kezdjük el és merre haladjunk? Segítség az elektronikus dokumentumkezeléshez, fizikai iratkezeléshez, szabályzatkészítéshez.
 
A tréninget az iratkezelési és dokumentumkezelési tanfolyamok szakértője a nagy sikerre való tekintettel április 26-án ismételten megrendezi. Bővebb információ a DWP  Üzleti folyamat menedzsment és dokumentumkezelés  Portálon: Iratkezelési tréning >>>   Kapcsolat: Fodor Zoltán, szakmai igazgató, 06/30/600 31 26

Kicsit furcsa lehet egy papírmentes iroda blogon a legújabb nyomtatókról szóló közlemény olvasása. Véleményünk szerint két okból is szükség van erre:

 

1. A papírmentes iroda csak fokozatosan érhető el - ha egyáltalán elérhető (ne tessenek fennakadni - a közgazdaságtanban is vannak olyan fogalmak, amelyek nem léteznek, mégis alapvetőek, mint az ideális vagy tökéletes piac (végtelen sok vevő és eladó, senki nem képes egymagában befolyásolni az árat, korlátok nélküli kiszállás, illetve piacralépés, tökéletes informáltság stb.) - ilyen a papírmentes iroda is - senki nem látta, mégis mindenki hallott róla.


2. Ha már nyomtatunk - nyomtassunk korszerűen (az új készülékeknek kisebb a fogyasztása, környezetbarátabbak lehetnek a tonerek, patronok, stb.)

Új HP nyomtatók kkv-knak


A bemutatott új HP LaserJet nyomtatókkal a kis- és középvállalatok fokozott produktivitás és hatékonyság mellett készíthetnek professzionális minőségű színes dokumentumokat.

A HP LaserJet Pro 300/400 színes nyomtatósorozat tagjai:

- A HP LaserJet Pro 300 color M351 nyomtatók élénk színhatású, kifogástalan nyomatokkal látják el a KKV-kat és az otthoni irodákat.
- A HP LaserJet Pro 400 color M451 nyomtató megnövelt nyomtatási sebességgel teszi lehetővé professzionális minőségű színes nyomatok (pl. marketing szóróanyagok) készítését.
- A HP LaserJet Pro 300/400 színes MFP-sorozat mindkét modellje könnyen kezelhető 3,5 hüvelykes színes érintőképernyővel rendelkezik:
- A HP LaserJet Pro 300 color MFP M375 egyszerű nyomtatási, szkennelési, másolási és faxolási funkciókkal fokozza a produktivitást és támogatja a vállalatokat a kiváló minőségű színes nyomatok és marketinganyagok készítésében.
- A HP LaserJet Pro 400 color MFP M475 a fenti képességek mellett a nyomtatási sebességet és a kimeneti kapacitást is növeli. Alapkiépítésben támogatja a duplex nyomtatást és proaktívan felügyeli az irodai dokumentumkészítést a HP Web Jetadmin segítségével.

A HP LaserJet Pro 400 color MFP M475 minden fontos funkciót biztosít: gyors, kiváló minőségű nyomtatást, szkennelést, másolást és faxolást – mindezt egyetlen kompakt csomagban.

„A HP LaserJet Pro 400 color MFP M475 tökéletes irodai nyomtató, mivel gyors, csendes és lehetővé teszi, hogy a vállalat maga készítse el színes marketinganyagait” – mutatott rá Robert Dinkelacker, a LaserJet modellekért felelős EMEA-régióbeli marketingmenedzser. „Megváltoztatja a játékszabályokat, lenyűgöző nyomtatási sebességgel és funkcionalitással javítja a produktivitást. A külső anyagok házon belüli elkészítésével jelentős összeget takarít meg, amit egyébként külső szolgáltatóknak kellene kifizetni. A webalapú nyomtatást támogató jellemzői ésszerűsítik a munkafolyamatokat, és a felhőben is lehetővé teszik saját marketinganyagok készítését és PC nélküli megosztását.”

A HP LaserJet Pro 400 color M451 és a HP LaserJet Pro 300/400 color MFP sorozatok webes csatlakozással rendelkeznek és sokféle mobil nyomtatási megoldást támogatnak: pl. HP ePrint, HP Wireless Direct és Apple AirPrint, amelyekkel a felhasználók szinte bárhonnan, bármilyen mobil eszközökről nyomtathatnak és út közben is megőrizhetik prduktivitásukat.

Mivel a HP LaserJet Pro 300/400 color MFP sorozat támogatja a HP üzleti alkalmazásait, felhasználóik a webes tartalmak széles körét nyomtathatják közvetlenül a világhálóról az érintőképernyős kijelző segítségével.

A HP LaserJet Pro 300/400 színes nyomtatósorozat és a HP LaserJet Pro 300/400 színes MFP sorozat egyes modelljeinek elérhetősége országonként változik. A regionális elérhetőségről és árakról a HP.com webhely tájékoztat.

A HP-ról

A HP új technológiai lehetőségeket teremt, amelyek révén valóban pozitív hatást gyakorolhat a magánszemélyek, a vállalatok, a kormányok és a társadalom életére. A világ legnagyobb technológia vállalata egyesíti a nyomtatási, személyi számítástechnikai, és IT-infrastruktúra megoldásokból, szoftverekből és szolgáltatásokból álló portfóliót, amely mindenre kiterjedően megoldja az ügyfelek problémáit. További információ a HP-ról (NYSE: HPQ): http://www.hp.com.

ECM Consulting Kft. állásajánlat – Rendszerintegrációs Mérnök
 
Jelentkezzen vagy ossza meg ismerősével!
 
Az ECM Consulting Kft.a nagyvállalati tartalomkezelő (Enterprise Content Management) megoldások elismert szakértője. Nemzetközi piacra készülő innovatív content ETL és mobil tartalomkezelő termékei segítségével megvalósított projektekre keres munkatársakat budapesti telephelyre, Rendszerintegrációs Mérnök munkakörökbe.
 
A termékekről bővebb információ: http://voyager-cmx.eu; http://www.ecmc.hu/invito-details
 
Feladatok:
 
Rendszertervezés és implementáció a Voyager CMX Toolkit segítségével
Új technológiák gyors megismerése
Nagyvállalati rendszerek integrációja
Dokumentáció készítés
 
Elvárások:
 
Szakirányú felsőfokú végzettség vagy folyamatban lévő tanulmányok
Legalább 2 év szakmai tapasztalat
Csapatmunkában való részvétel
Valamely elterjedt programozási nyelv ismerete
Kommunikációs szintű angol nyelvtudás
Rendszerintegrációs tapasztalat nagyvállalati dokumentumkezelő rendszerekkel
Adatbázis kezelési gyakorlat, SQL nyelv ismerete
 
Előny:
 
Dokumentumkezelő rendszer ismerete (Documentum, Livelink, Filenet, Sharepoint)
Java technológiák ismerete
Linux, Unix ismeret
 
Amit kínálunk:
 
Biztos, befektetői háttérrel rendelkező munkahely
Versenyképes fizetés
Változatos, kihívásokkal teli feladatok
Fiatalos, lendületes csapat
Komoly szakmai lehetőség
 
Munkavégzés helye:
 
Budapest
 
Jelentkezés módja:
 
Szakmai önéletrajzokat 2012. március 9-ig az ecm6@profession.hu címre várják.

iPad-dokkolóba épített szkennert dobtak piacra

Amikor már azt hinnénk, hogy nem találhatnak ki újabb fajta iPad-kiegészítőt, akkor jön az iConvert.
 
A különféle iPad-kiegészítőkkel Dunát lehetne rekeszteni, de mindig van új a nap alatt. A kissé félrevezető nevű iConvert nem egy analóg-digitális konverter és a videóátalakításhoz sincs köze, ellenben átalakítani átalakít: nyomtatott dokumentumból tud digitálisat csinálni.
 
A dokkolónak kinéző eszköz legfeljebb A4-es méretű lapokat tud beolvasni, az alsó mérethatár pedig 5 centiméter, ennél keskenyebb lapokat nem tud behúzni. A felbontás 300 dpi, menteni kizárólag jpeg formátumba tud, a beszkennelt dokumentumok az iPad fotómappájába kerülnek. Nagyon látványos funkció, hogy a lapok olvasása közben van egy előnézeti animáció az iPad kijelzőjén, melynek köszönhetően úgy tűnik, mintha ténylegesen a készüléken futna át a lap.
 
 
Az eszköz használatához szükség van egy ingyenesen letölthető appra (iConvert Scan for iPad), maga a cucc egyébként 150 dollárba, azaz nagyjából 33 000 forintba kerül. (ITCafé)

Megszűnik a papíralapú domain regisztráció kötelezősége

A .hu domain regisztrációkat kérelmezők tudják, hogy milyen plussz terhet jelent egy domain regisztrációs ügyintézésnél a kötelező papír alapú ügyintézés. Norvégiában már belátták: elektronikusan is megoldható egy online szolgáltatás igénylése.

A norvég domaintér, a .no nyilvántartói feladatait ellátó szervezet, a NORid 2012. február 1. napjától változtatott a domain regisztrációs ügymeneten. A bejegyzett .no domain regisztrációk módositása - például domain használó változása - esetén  a felhasználóknak az eddigiekkel ellentétben már nem kell papíron benyújtaniuk kérelmet, ezzel egyszerűsödik a norvég domain regisztrációs ügyintézés és a papír alapú ügyintézés megszűnése a környezet terhelését is csökkenti.
 
Két évvel ezelőtt az .it névtérben szüntették meg a kötelező papír alapú domain regisztrációs ügyintézést, így hazánk a .hu domain regisztrációval az egyik utolsó ország maradt Európában a papíripar támogatói közül... (domainabc.hu)

Hatékony üzleti adminisztráció - Országos Szakmai Konferencia

Napjaink üzleti életét az erőforrásokkal való takarékoskodásra, a költségcsökkentésre és az egyre hatékonyabb üzleti és háttér (kiszolgáló, adminisztratív) folyamatokra törekvés jellemzi.
 
A dokumentumkezelés (iratkezelés, tartalommenedzsment) egy olyan, nem igazán szem előtt lévő, de nagyon fontos eszköz, amely a fenti célokhoz járul hozzá. Ezen túl fontos lehet a törvényi megfelelés, mert tudni kell, hogy az ellenőrzés az állami szervek részéről egyre erősödik!
 
Nagyon sokan vannak (a kis- és nagyvállalatok körében egyaránt), akik hallottak már róla, de nagyon kevesen vannak, akik igazi mélységében ismerik a lehetőségeit és így nem is tudják hatékonyan cégük, vállalkozásuk túlélésében vagy versenyképesebbé tételében felhasználni.
 
Dátum időpont: 2012.03.08. (csüt.) , 10-15.30 óráig, regisztráció 9 órától!
 
Helyszín:  Radisson BLU Béke Hotel****  (1067 Budapest, Teréz krt. 43.)
 
Előadó(k):
 
Pataki Tamás, igazgató, Canon Hungária Kft.
 
Nagy Csaba, üzletág igazgató, Bravogroup Rendszerház
 
Heinold László, üzletág igazgató, Vincotte
 
Malonyai Péter, igazgató, Rhenus Office System Kft.
 
Seres László ügyvezető, DigiDoc Kft.
 
Gubi Zoltán, ügyvezető,ConVista Consulting Kft.
 
Sasi Péter, ügyvezető, ECM Consulting Kft.
 
A konferencia szakmai támogatója: Irat- és Dokumentumkezelési Szakmai Szövetség >>>
 
Tegye fel előre, jelentkezéskor kérdéseit, és előadóink a rendezvény alatt biztosan megválaszolják!
 
TÉMAKÖRÖK: Üzleti eredményesség versus dokumentumkezelés: megtakarítás számokban ▪ Folyamatfejlesztés ▪ Elektronikus dokumentumkezelő rendszerek ▪ Túl a dokumentumkezelésen - Enterprise Content Management ▪ Gyorsabban, hatékonyabban - automatizálási lehetőségek ▪ Hogyan bánjunk el a papírhegyekkel? – a fizikai iratkezelés mesterfogásai ▪ A dokumentumalapú folyamatok kulcskérdése, a digitalizálás ▪ Papírmentesen, hatékonyan - elektronikus számlázás, szerződéstár ▪ Papír és PDF, archiválás, hiteles archiválás: mit szól majd a NAV a megoldásomhoz? ▪ Merre és mivel induljunk? ▪ Integráció - kapcsolat az ügyvitellel, vállalatirányítással, a szervezet egyéb rendszereivel ▪ Merre halad a világ és mire készüljön a cégem? ▪ Konzultáció
 
További információ és jelentkezés a System Média honlapján - Hatékony üzleti adminisztráció - Országos Szakmai Konferencia >>>

E-jegyekre váltana a BKV

Elektronikus jegyrendszert vezetnének be 2014-től több lépcsőben Budapesten - derül ki a Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésére beterjesztett egyik javaslatból.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésére beterjesztett javaslat szerint a fejlesztés számos újítással szolgálná az utasokat. A több lépésben bevezetett rendszer - amelyről a BKK egy több mint háromszáz oldalas tanulmányt készített - az utasok számára átláthatóbb jegyrendszert kívánnak bevezetni, amely megfelel a kor igényeinek és kedvezőbb a közösségi közlekedést napi szinten és csak alkalmanként használóknak is.
 
A megvásárolt jegyek és bérletek nyilvántartása és ellenőrzése elektronikus formában történik majd egy központi számítógépen. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A BKK olyan rendszert dolgozott ki, amely gyakorlatilag hamisíthatatlan, a kártya közlekedésben való használatát egy központi rendszer ellenőrizné. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya, csak nem pénzt, hanem közlekedési lehetőséget tárol a kártyához tartozó számlán. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.
 
A második ütemben a jegyrendszert változtatnák meg, amely elsősorban a nem rendszeres utasoknak jelent előnyt. Bevezetnék az időalapú jegyet 2013-tól, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. Bevezetik a napi limitet is, amely a 24 órás napi jegy árában maximalizálja az egy nap alatt közlekedésre fordítható összeget, ha valaki túllépi az időalapú jegy időkorlátját. A napi limit elérésétől kezdődően az utazás a nap hátralévő részére ingyenes lesz.
 
A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket.
 
A tervek szerint végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést, ennek segítségével a néhány éven belül várhatóan nagy számban kibocsátott érintésmentes bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni.
 
A projekt keretében minden járművet új jegykezelőkkel kell ellátni, a metróállomásokon kapukat kell felszerelni és több százezer utas számára kell új bérletkártyát legyártatni és eljuttatni. Az elektronikus jegyrendszert a BKK szerint azoknak lesz a legegyszerűbb megszokni, akik eddig is havi bérlettel utaztak, ők akár otthonról egy weboldalon keresztül hosszabbíthatják meg bérletük érvényességét. (MTI/FN)

A papírmentes utazás nyolc évnyire van

Az ujjlenyomat, mint beszállókártya és szem-szkennelés az útlevél helyett? Futurisztikusnak hangzik, pedig tíz éven belül már ezt alkalmazzák majd a repülőterek.

2020-ra minden repülőtér papír nélkül működik majd és a csomagok elektronikus azonosítót kapnak, derül ki az Amadeus most publikált "From Chaos to Collaboration" című tanulmányából. 
 
Az előrejelzés szerint a techológiai újítások stresszmentessé teszik az utazást, az utasoknak nem kell odafigyelniük, hogy jegyüket, útlevelüket el ne felejtsék magukkal vinni és bármely időpontban tudni lehet, hogy az utas bőröndje merre jár. Az automatizált azonosítórendszerek a check-inhez az ujjlenyomatot kérik majd, amellyel megszűnnek a hosszú sorok és a manuális beszállítás. Retinájuk szkennelésével villámgyorsan haladnak majd át az utasok a vám- és a határellenőrzésen.
 
Az utasok továbbá virtuális idegenvezetőt használhatnak majd okostelefonjuk, számítógépük segítségével, aki elkalauzolja őket az általuk érdekesnek tartott látnivalókhoz. (turizmusonline)
 

Bio-üzemanyaggal működne a világ legnagyobb hajótársasága

A Maersk a világ legnagyobb hajótársaságaként a világ összes országában az ügyfelek rendelkezésére áll. Több mint 300 konténerhajóval és 950 000 konténerrel garantálja megbízhatóságát világszerte.

A 135 országban 108 ezer főt foglalkoztató cégcsoport vezérigazgatója, Nils S. Andersen szerint a cégtől január közepén távozó vezérigazgató, Eivind Koldingot vezetésével a Maersk Line versenyképessége az elmúlt években jelentősen javult, valamint ezzel egy időben új mércét is felállított az ágazaton belül a környezetvédelem és a megbízhatóság tekintetében.

Ennek egyik ékes példája, hogy a jövőben az amerikai haditengerészettel együttműködve a hajógyár is részt vesz az algákból előállított bio-üzemanyag konténerhajókon történő tesztelésében.

Az első próbaútra kiválasztott 300 méter hosszú hajó az Észak-Európa és India közötti utat tette meg, de a biztonság kedvéért felszerelték egy hagyományos üzemanyagot használó motorral, valamint egy segédmotorral is, amely csökkentette a kockázatot arra az esetre, ha a tesztelés során működési hiba következne be. Ez a segédmotor egy hagyományos és egy bio-üzemanyagot tartalmazó tartállyal, valamint egy keverővel is rendelkezik.

A tengeri hajózásnak a következő évtizedekben erőteljesen csökkentenie kell a C02 kibocsátását és növelnie kell az üzemanyag-hatékonyságát. Ezt pedig csak a bio-üzemanyagok fokozott használatával lehet elérni.

A kísérletben résztvevő hajó a németországi Bremerhaventől az indiai Pipavavig 30 tonna bio-üzemanyagot használt fel fokozatos, 7%-tól 100 %-ig való adagolásban. A teszt eredményeinek értékelése folyamatban van. (biouzemanyag.blog.hu)

Indigo Tower - a légtisztító épület

A 10 design nevű hongkongi építészcég számos olyan projektbe kezdett, melyek célja az épített környezet minőségének javítása. Ezek egyike, az Indigo Tower a városi légszennyezésen kíván javítani, mégpedig úgy, hogy passzív szolár- és nanotechnológia segítségével tisztítja majd meg a városok levegőjét.

Az épületet a tervek szerint kívülről egy titán-dioxid réteg borítja, amely fénykatalízis hatására nagyon erős oxidánsként viselkedik, és így kivonja a szennyeződéseket a levegőből. Nappal a reakció természetes fény hatására megy végbe, éjszaka pedig egy sor ultraibolya fényforrás hajtja, amelyeket a nap folyamán feltöltődött napelemek látnak el energiával.

Ennek köszönhetően az épület éjszaka indigókéken világít majd, fényének erőssége attól függ, hogy mennyi energiát sikerült nappal összegyűjtenie. Az indigóderengés ilyen módon a 24 órán át folyamatosan üzemelő levegőtisztítás szimbóluma lehet.

A torony a felület növelése érdekében három oszlopból tevődik össze, így mindegyik oszlopot éri a déli fény, valamint a forma segít összpontosítani és fokozni a légáramlást, ami ‒ a nagyobb felülettel együtt ‒ hatékonyabbá teszi a titán-dioxid működését, és így nagyobb mennyiségű levegő tisztul meg. A koncentrált légáram ezen kívül szélturbinákat is hajt, amelyek az épület belsejének szellőzéséről gondoskodnak.

A torony egyes emeletein kertek kapnak majd helyet, amelyek amellett, hogy közösségi és relaxációs helyiségekként szolgálnak az épület dolgozói számára, az épület kérgében történő kémiai reakciók végtermékeinek felhasználásában is részt vesznek: a termelődött vizet, és az ún. szürkevizet (pl. esővíz) megszűrik és részben felhasználják, a széndioxidból pedig oxigént állítanak elő a növények.

A torony alsó szintjén, egy medencében gyűlik össze a megszűrt víz, amely ismét több funkcióval bír: ellátja a torony növényeit és állatait, visszapumpálva ebből látják el a mellékhelységeket vízzel, valamint a medence a kiegészítő légkondicionáló-rendszer hűtőberendezéseként is funkcionál egyben, ezen kívül csökkenti az épület hősziget-effektusát.

Amennyiben a hongkongi üzleti negyed minden épülete áttérne az indigó-technológiára 80 százalékkal is csökkenhetne a légszennyezés. Az épületekre általában jellemző, hogy sok energiát és egyéb forrást használnak fel, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért is felelősek (a széndioxid 38%-a, a kéndioxid 49%-a, a nitrogén-oxidok 25%-a kerül ilyen módon a légkörbe). Így olyan épületek tervezése, amelyek „feltakarítanak” maguk után, és esetleg a környék más építményei után is, mindenképp hatalmas előrelépést jelentene a városi környezet és hosszabb távon a földi ökoszisztéma számára is. (ipon)

Kompakt kialakítás, hosszú élettartam és mobilitás – ezt nyújtja a Dell XPS 13

A Dell bemutatja az XPS 13 laptopot, egy kompakt 13,3 hüvelykes ultrabookot edge-to-edge, azaz “keret nélküli” kijelzővel és egész napos akkumulátor üzemidővel. Az 1,36 kg-os laptop legvékonyabb pontján mindössze 6 mm. A praktikus külső mellett nem nélkülözi az Intel legújabb megoldásait sem, úgy mint a Rapid Startot vagy a Smart Connectet, melyek állandó online kapcsolatot biztosítanak. Az XPS 13 a Dell felsőkategóriás családjának legújabb tagja. Az XPS család jelenleg az összesen értékesített lakossági laptopok 20%-át teszi ki, az ezekből származó bevétel pedig 207%-kal nőtt az előző évhez képest, amikor is a vállalat ismét piacra dobta az XPS márkát újragondolt, modern formában.

Az XPS 13-at minden olyan fontosabb tulajdonsággal felvértezték, amelyek az állandóan úton lévő felhasználók számára elengedhetetlenek lehetnek, így második generációs Intel Core i5 vagy i7 processzort, Intel HD 3000 videókártyát és ragyogó, nagy felbontású WLED 300-nit kijelzőt is kapott ez a könnyen hordozható gép. A multimédiás tartalmak tárolását a 128GB vagy a 256GB merevlemez segíti.

“Az XPS 13 kialakításánál mind a lakossági, mind pedig a vállalati felhasználók igényeihez próbáltunk igazodni, hogy maximális hatékonyságot és mobilitást biztosíthassunk nekik. A gyakorlatilag “keret nélküli” kijelző vagy a szénszálas váz mind hozzájárul ahhoz, hogy az XPS 13-mal gyarapíthassuk piacvezető mobilmegoldásainkat, melyek tartós élettartamot és kiemelkedő teljesítményt tükröznek, kompromisszumok nélkül.” – tette hozzá Jeff Clarke, a Dell operatív ügyekért felelős alelnöke.

Az XPS 13 edzett Gorilla Glass üveggel védett edge-to-edge kijelzővel, teljes méretű fizikai billentyűzettel, billentyű-háttérvilágítással, nagyméretű touchpaddel és beépített gombokkal, többérintős vezérlés támogatásával, akár 8 óra 53 perc üzemidővel rendelkezik, és mindössze 1,36 kg-ot nyom.

A 13,3 hüvelykes HD kijelző egy 11 hüvelykes készülékhez hasonló méretekkel bír, amivel méltán érdemli ki a kompakt ultrabook címet. (más 13,3 hüvelykes laptopok ugyanekkora hasznos képernyőfelületet biztosítanak, 15%-kal nagyobb házban)

Az azonnali és állandó online üzemmódot az Intel Smart Connect technológiája garantálja, ennek köszönhetően az ismert közösségi oldalak, a naptárbejegyzések és e-mailek bizonyos időközönként automatikusan frissülnek alvó üzemmódban is. Az SSD meghajtónak és az Intel Rapid Start technológiának köszönhetően pedig az XPS 13 pillanatok alatt betölt. Ezek az opciók együttesen egy okostelefon élményét nyújtják a felhasználóknak egy laptop teljesítményével.

A Dell annak érdekében, hogy a munkához és a szórakozáshoz egyaránt alkalmas gépet készítsen, olyan szolgáltatásokkal is felszerelte az XPS 13-at, amelyek a vállalati rendszerekhez is könnyen és biztonságosan igazodnak. Trusted Platform Module a BitLocker Data Encryptionhöz és választható ProSupport, a Dell eladást követő támogatása, valamint különböző konfigurációs beállítások és szolgáltatások is igénybe vehetőek. (Dell)

Elektronikus adózó elektronikusan kérhet könnyítést

Kizárólag elektronikus úton kérhetnek fizetési könnyítést és adómérséklést az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók.
 
A 2012. január 01-jén hatályba lépett jogszabályváltozás szerint a postai úton előterjesztett kérelmek alapján az adóhivatal az eljárást nem indítja meg. Változott továbbá a fizetési könnyítési kérelemre irányuló eljárás illetéke, a korábbi 2.200 Ft-ról, 3.000 Ft-ra emelkedett. Tavaly Somogy megyében az adózók fizetési könnyítésre, mérséklésre irányulóan összesen 4500 kérelmet nyújtottak be mintegy 3, 5 milliárd forint értékben. (SomonyTV)

Itt a toll, ami írás közben alakítja át a betűket digitális formába

Nincs szükség többé átmásolni a tollbamondás szövegét. Pár hónapja írtunk az Inklingről, ami a grafikusok életét teszi könnyebbé azáltal, hogy rögzíti és digitalizálja a lapra vetett formákat.
 
A Recorder Pen ugyanezt a koncepciót követi azzal a kivétellel, hogy a rögzítés folyamata a tollban történik. Az íróeszköz a szavak írása közben érzékeli, hogy milyen betűt formáltunk, amit dekódol, majd átalakít digitális formába.
 
A már digitalizált szöveget ezután a toll végében lévő USB-n keresztül tudjuk a gépünkre átmásolni.
 
 
Mondanunk se kell, hogy milyen nagy segítséget nyújtana egy ilyen eszköz a tanórákon lázasan jegyzetelő fiataloknak. (life-style.hu/yankodesign.com)

Milliárdokat jelentene a hulladékról szóló jogszabályok betartása az Európai Bizottság szerint

Az Európai Bizottság Brüsszelben pénteken közzétett tanulmánya szerint a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű betartása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne.
 
A jelentés számítása szerint a szabályok betartása az uniós hulladékgazdálkodási és -újrafeldolgozási szektor éves forgalmát 42 milliárd euróval növelné, 2020-ra pedig több mint 400 ezer új munkahelyet teremtene. 2008-ban ez az ágazat 145 milliárd eurós forgalmával az EU GDP-jének (bruttó össztermékének) nagyjából egy százalékát adta, és 2 millió munkahelyet biztosított.
 
Janez Potocnik környezetvédelmi biztos a tanulmányt kommentálva úgy nyilatkozott, hogy a hulladékra gazdasági erőforrásként kell tekinteni. Emellett - emelte ki - "ha a meglévő jogszabályokat megfelelően végrehajtanánk, elkerülhetnénk a költséges tisztítási műveleteket, a környezetszennyezést és az egészségügyi problémákat" is. (MTI/Elemzésközpont)