Elektronikus eljárás a bírósági végrehajtásban

A végrehajtónak ritkán örülnek, de nélkülük nem működik egyetlen civilizált társadalom sem. Itthon ezerkétszázan igyekeznek a folyamatosan növekedő munkával lépést tartani, ügyfélkörük nagyságrendje ma már százezres. A megkereséseikkel járó papírhegyek terheit júliustól a számítógépes ügykezelés váltotta fel; a tapasztalatokról Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke beszél.

- Tisztázzunk néhány alapfogalmat. Mi a behajtó és a végrehajtó közötti különbség, s az utóbbiak miként, és hányan működnek?

- A behajtó legfeljebb csak felkérhet bennünket elmulasztott kötelezettségeink teljesítésére. A végrehajtó ezzel szemben állami kényszer alkalmazásával - letiltás, foglalás, árverés - akár rendőri segítség igénybevételével kényszeríti ki a kötelezettségek teljesítését, viszont kizárólag azokban az esetekben, ahol a bíróság, illetve az erre jogosult hatóság a végrehajtást elrendelte. Országos hálózatunk is a bíróságok mellett mindenütt működő végrehajtókból áll, akik kamaránk tagjai. Ez több mint 550 bírósági végrehajtót, helyettest és végrehajtó-jelöltet, valamint az adminisztratív személyzetet, vagyis összesen 1200 embert jelent.

- Évente hány olyan határozat születik, mely után Önöknek kell fellépniük, s melyek a legtipikusabb esetek?

- Az éves ügyszámunk 250 ezer körül van. Az ügyek megoszlását tekintve a legnagyobb hányadot a közüzemi tartozások teszik ki. Ezek körülbelül a felét adják az összes általunk kezelt bírósági határozatnak. Ugyancsak tekintélyes hányadot képviselnek a kölcsönök, lakás-és fogyasztási hitelek, melyek az ügyek közel egynegyedét jelentik. A maradék rész teljesen vegyes felvágott. A bírósági megbízások mellett dolgozunk a helyi önkormányzatoknak is. A helyi adók behajtása újabb 40-50 ezer ügyet jelent évente.

- Mekkora szeletét jelentik a magyar társadalomnak az Önök ügyfelei és mekkora értéket képviselnek ügyeik?

- Az ügyfelek pontos számát igen nehéz megállapítani, hiszen szép számmal vannak visszatérő klienseink, akik nem feltétlenül a legszegényebb rétegekből kerülnek ki. Nagyságrendjét tekintve azonban százezerre tehető azoknak a száma, akik velünk kapcsolatba kerülnek. Az ügyek összértéke tavaly elérte a 190 milliárd forintot.

A cikk közlését folytatjuk - örömmel látjuk ismét blogunkon!

Forrás: CW

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr491424948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása