Online panaszbenyújtás a fogyasztóvédelemhez

Már az ügyfélkapun keresztül is fogad fogyasztói beadványokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amivel igyekszik gyorsítani és kényelmesebbé tenni az ügyintézés folyamatát. Az ügyfelek elektronikus úton kapnak választ panaszukra. A fejlesztés már tavasszal tervbe volt véve, és további újítások is várhatóak.

A lakossági ügyfelek már a kormányzati portál (www.magyarorszag.hu) ügyfélkapuján keresztül is benyújthatják fogyasztóvédelmi beadványaikat a PSZÁF-hez, egy új felügyeleti fejlesztésnek köszönhetően. A felügyelet honlapjáról bárki letöltheti az elektronikus űrlapot, amelyet ezután az elektronikus nyomtatványkitöltő program segítségével lehet kitölteni. Ezt követően a dokumentumot az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező személyek feltölthetik a kormányzati portálra, ahonnét elektronikus úton jut el a PSZÁF-hez. Az ügyfelek - ha másképpen nem igénylik - szintén elektronikus úton kapnak beadványukra választ.

Tavasszal már tervbe volt véve az újítás. Egy korábbi cikkünkben Oláh István, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az Ügyfélkapuhoz kapcsolódó intézmények száma eléri a 2400-at, a rendszeren keresztül bejelentkezett - szolgáltatást igénybe vevő - ügyfelek száma pedig 860 ezret. Hozzátette, hogy az Ügyfélkapu akkor tud ügyfélbarát szolgáltatást kialakítani, ha az igazgatási szakrendszerek személyes megjelenéssel nem járó ügyintézési formákat alakítanak ki. A  rendszer erőssége szerinte, az egy pontban nyújtott szolgáltatások összeláncolhatóságának lehetősége, ami azt jelenti, hogy az ügyfélnek egyszer kell megadnia - a hét tetszőleges napján, tetszőleges időpontban - az adatait, majd ezt követően a szolgáltatások - a mögöttük lévő hivatalok közreműködésével - sorban teljesülnek, az ügyfél pedig csak a végeredményt kapja meg.

Forrás: digibiz

Papírmentes iroda, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás szakmai konferencia >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr972382697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása