Még nem az igazi

A közbeszerzési eljárásokat már Magyarországon is lehetne teljes folyamatukban elektronikusan végezni. E korrupciócsökkentő és papírmentesítő lehetőséggel azonban csak kis mértékben élnek.

Napjainkra az elektronikus közbeszerzés alkalmazásának technikai feltételei teljeskörűen megteremtődtek. A közbeszerzésre kötelezett állami és önkormányzati szervek informatikai ellátottsága 100 százalékosnak tekinthető. A közbeszerzésekre jelentkező és ajánlatot tevő vállalkozások közül a multinacionális hátterűek egyértelműen, a kis- és középvállalkozásoknak pedig mintegy 90 százaléka rendelkezik mindazokkal az eszközökkel, amelyek egy elektronikusan bonyolódó közbeszerzésen való részvételt lehetővé tesznek számukra.

A jogi szabályozás is adott mind az Európai Unió, mind Magyarország szintjén. A kérdés jelenleg is napirenden van, a kormány nemrégiben nyújtotta be a korábbi közbeszerzési törvény módosítására irányuló javaslatát a parlamentnek.

Nincs sok különbség

Elolvasva azonban a régi törvényt és a módosítási javaslatot, semmi lényeges változás nem észlelhető; pedig most lett volna lehetőség arra, hogy a kormányzat határozottabban ebbe az irányba tolja a közbeszerzés menetét – hangoztatja Pettkó András közbeszerzési szakértő, az országgyűlés távközlési és informatikai albizottságának egykori tagja. Magyarországon ma az elektronikus közbeszerzés az összes közbeszerzésnek mindössze 17 százalékát teszi ki, ám ebben benne vannak a kosaras megoldások is. Ezzel az adattal az unióban sereghajtók vagyunk, holott az előírás szerint legalább 50 százalékot kéne elérnünk.

Persze, teljes egészében még nem lehet áttérni a papírmentes e-közbeszerzésre, ám el lehetett volna gondolkodni, melyek azok a szakaszok, ahol a dokumentumok jó részét valóban nyomtatás nélkül vagy csak egy példányban nyomtatva lehetne beadni. Például az igazolások nagy részét kötelező jelleggel le lehetne kérni központilag, elektronikus úton. Ennek a szándéka a javaslat indoklásában ugyan benne van, de nincs eléggé kidolgozva, ily módon a megvalósítási szakaszban a helyes szándék vélhetően nem érvényesül majd.

Automatikus értesítés

Természetesen a törvény lehetőséget ad az elektronikus folyamatok rendeleti szabályozására, de eddig ez rendre elbukott a papírlobbi munkálkodása nyomán. Így az elmúlt hónapokban Magyarországon szinte nem is volt elektronikus közbeszerzés, csak a központosított közbeszerzéseknél volt néhány eset – véli Pettkó András. Pedig minél jobban elektronizáljuk a közbeszerzést, annál nagyobb a korrupció kiszűrésének lehetősége, s az értékelés folyamata is könnyebbé tehető. Egy technikai megoldással biztosítható lenne, hogy az 5., legfejlettebb szint is teljesíthető legyen.

Ehhez a közbeszerzési eljárásokat megjelentető hivatalos szervezetnek az Országos Cégnyilvántartó adatbázisával együtt kellene működnie, aminek keretében a Cégnyilvántartó kérésre, automatikusan, elektronikus úton értesítést küld a közbeszerzési szolgáltatóknak az eljárás indulásáról. (itb)

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr653414751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása