DocMan 2009.01.01. 14:18

A papírmentes iroda

Korábban valahol olvastam (sajnos a pontos forrásra már nem emlékszem, de ha valaki tudja, kérem, hogy juttassa el a részemre, hogy a jogszerűség elvárásainak is megfelelhessek), szóval olvastam, hogy a papírmentes iroda a dokumentumkezelés Grál-kelyhe: csodatévő hatást tulajdonítanak neki, sokan hisznek benne, sokan beszélnek róla, sokan keresik, de igazából még senki nem találta meg.

Saját tapasztalataim azonban vannak arra, hogy a korábbi időszakok fellángolásai és kudarcai után napjainkban is vannak jó irányba történő erőfeszítések, amelyek a papírmentes iroda irányába viszik a dolgokat. Dokumentumkezelési, iratkezelési szakmai múltamban létezik olyan vállalkozás, amely a papírmentesítés koncepcióját felvállalta és hiszem, hogy nagyon jól meg is valósította. Három informatika rendszerre, alkalmazásra építve igyekezett minimalizálni az ügyintézéshez szükséges "papírok" (iratok, dokumentumok) mennyiségét. Ezen rendszerek: egy core system ("könyvelő" rendszer vagy központi rendszer a napi tranzakciók követésére), egy terminál alkalmazás, amelyik partereinél van elhelyezve és ezen küldik fel az adatokat, illetve egy dokumentumkezelő rendszer (dms).

Sőt, a közelmúltban (néhány hónappal ezelőtt) olyan pályázati kiírással is találkoztam, amelyikben ismét felbukkant célkitűzésként a papírmentes iroda megvalósítása.

Ez a két dolog inspirált arra, hogy nekikezdjek ennek a blognak, támpontot, segítséget nyújtva azoknak, akik érdeklődnek ennek a gondolatnak a megvalósítása ránt.

Hosszú út előtt állunk, de igazán izgalmasnak ígérkezik - kérem, hogy tartsanak velem!

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr66851529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása