Újraszervezné a fővárosi jegyzők egyesületét Horti István

Újraélesztené fővárosi jegyzők munkaközösségét Újbuda jegyzője – tervei szerint a szövetség már Budapest önkormányzati törvénytervezetéről is véleményt mondhatna. Horti István a Rádió Orientnek nyilatkozva beszélt terveiről, a „papírmentes”, elektronikus hivatal előnyeiről – és a közelgő népszavazásról, ami a XI. kerület 140 ezer lakosát érinti majd.

Horti a kezdetekről szólva elmondta, korábban eszébe sem jutott azelőtt, hogy a főváros legnagyobb kerületének jegyzője lehet – míg nem találkozott a KSZK honlapján szereplő hirdetéssel. „Ott láttam meg a pályázati lehetőséget, s jelentkeztem, mivel ismerem és szeretem a kerületet; végül engem választottak.” – mesélte Újbuda jegyzője, aki egyébként jelenleg Érden él.
 
Gyors, papírmentes hivatal
 
Munkájáról szólva, Horti István egy kisebb város irányításához hasonlította kerületben végzett munkáját: osztálya önkormányzati részlegek között egyeztet, koordinációs munkát végez, építési engedélyeket ad ki, s persze kiszolgálja a kerületi lakosokat. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: felkészült munkatársak közé, jó környezetbe került – bár apró finomhangolást tart szükségesnek az önkormányzati gépezetben -de elégedett a közeggel. „Első munkám a Sziget Fesztivál fenntartási engedélyeinek intézése volt - az első engedélyeket július 13-án adták ki, én pedig 15-én álltam munkába, tehát egyből mély vízbe kerültem.”- mondta Horti, aki szerint gyorsan és pontosan tudták intézni a fesztivál adminisztrációját.
 
Napi ügyeket intéző jegyzőként Horti fontosnak tartja a papírmentes hivatal elvét is: az osztályára érkező kérelmeket beszkennelik, s onnantól elektronikus úton továbbítják. Horti szerint ezzel az önkormányzat éves szinten akár 10 millió forintot is megspórolhat – ráadásul, a folyamat gyorsabb mintha papíron történne, a kérelmezők pedig otthonról is elküldhetik igényeiket.
 
Újraalakulhat a Fővárosi Jegyzők Egyesülete
 
A fővárosi jegyzők korábban is szövetségbe tömörültek, ez az érdekképviselet azonban jelenleg nem működik – sok tagot „lecseréltek”, s a közös munka már nem jelentős. Horti István ezért újra megalapítaná a Fővárosi Jegyzők Szövetségét: a 23 kerületi megbízottat Törökbálinton, korábbi munkahelyén hívná össze, hogy az újbóli együttműködés lehetőségeiről tárgyaljanak. Hamarosan elkészül az önkormányzati törvény – és az ettől független, Budapestről szóló szabályozás is: nem mindegy, hogy a szövetség még a törvény elfogadása előtt vagy az után áll fel - hangsúlyozta Újbuda jegyzője. Ha előbb, akkor véleményezésre kérhetik a fővárosi szabályozás elemeit és meglátásaikkal alakíthatják a tervezetet. Ha utóbb, akkor kész tényekkel szembesülnek; persze összefogással a kérdéses pontokban még így is lehet majd változást elérni – tette hozzá a nyilatkozó.
 
Horti Istvánt a járások ügyében is kérdezték a Rádió Orient hallgatói: az újbudai jegyző emlékeztetett rá, hamarosan megtartják a XVIII. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferenciát – ezen pedig Navracsics Tibor közigazgatási és Pintér Sándor belügyminiszter is a járások témájában tesz bejelentést; konkrétumot addig ez ügyben nehéz mondani – az viszont biztos, hogy Budapestre nem vonatkozik majd a járási rendszer, ahogy a más városokra érvényes önkormányzati törvény sem, mondta el Horti. A jegyző azt sem tudta megerősíteni, hogy a szociális segélyt ezentúl a járások utalnák-e. Az uniós alapelv az, hogy a lehető legtöbb hivatali ügyet helyben intézzék az állampolgárok, a segély kérdése azonban túlmutathat a lokális szerveken – jegyezte meg Horti.
 
Tizenkilenc raklap kérdőív
 
Október elsejével kezdődik s a hónap végéig tart a népszámlálás, Újbudán azonban már jóval korábban is készültek a nagyszabású adatgyűjtésre: „Március óta szervezzük a kérdezőbiztosok csapatának összeállítását; összesen 10-20 fő foglalkozott nálunk ezzel, de állandó kapcsolatot tartottunk a KSH-val (Központi Statisztikai Hivatal) is.” - mesélt a háttérmunkáról Horti. Az alapos előkészítés után már 736 kérdezőbiztost vontak be a munkába, akiket 50 fős csoportokban, napi két turnusban képeznek majd ki; begyűjtött kérdőíveiket 134 felülvizsgáló fogja ellenőrzni, s csak ezután küldik tovább a statisztikai hivatalhoz. Az újbudai népszámlálás tehát mintegy ezer embernek ad munkát -a nagy szám azonban érthető, tekintve, hogy 140 ezren laknak a kerületben. „Csak a kérdőívek és az oktatási segédanyagok 19 raklapot töltöttek meg, elhelyezésük is órákat vett igénybe – érzékeltette Horti a feladat nagyságát.
 
A jegyző egyúttal mindenkit figyelmeztetett arra: a népszámlálásban kötelező részt venni, az ívek kitöltésének elmulasztása szabálysértésnek minősül és bírsággal jár. A visszaélések elkerüléséhez persze fontos, hogy a kérdezőbiztosok kiléte is igazolható legyen: ezt egy azonosító számmal ellátott és egy fényképes igazolvány garantálja – a megbízottnak mindkettővel rendelkeznie kell.
 
Horti szerint ugyanakkor nem csak a hagyományos módon lehet kitölteni az íveket: alternatíva az internetes út is – a KSH honlapján már megtalálható a kérdőív elektronikus formája. Újbuda önkormányzata erre az eshetőségre gondolva két számítógépet tart fent, a kitöltésben a pedig a statisztikai hivatal munkatársai helyben segítenek. A harmadik megoldás az, hogy a delikvens egyszerűen kikéri a saját ívét a polgármesteri hivatalból, majd kitöltve visszaviszi – mutatott rá Horti, hozzátéve azonban, hogy az állampolgároknak a biztosok felé is jelezniük kell: már kitöltötték az adatlapot; ehhez külön nyomtatott igazolást kapnak.
 
Az újbudai jegyzővel készített interjú további részleteit a Rádió Orient műsortárában hallgathatják meg, mely elérhető a www.orientpress.hu honlapról. (rövidített változat)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirmentes-iroda.blog.hu/api/trackback/id/tr413414766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása